Veebi statistika algajatele I osa


Kas Sa saad aru numbritest, mida teie kodulehe statistika genereerib? Kas Sa tead kui palju müüki see tegelikult genereerib? Kas Sa tead, kuidas neid teadmisi ära kasutada selleks, et äri suurendada?

Kõigele sellele saad vastuse allpool ja lisaks arutleme, kuidas kasutada statistikat teie veebiäri suurendamiseks läbi müügimeetodite kasutamise, saidi külastatavuse, unikaalsete külastuste, hiireklikkide, üleklikkimiste ja teiste oluliste ärifaktorite. Esimene osa on fokusseeritud müügile ja külastatavusele ning teine osa räägib peamiselt sellest, kust teie kodulehe külastatavus tuleb ja kuidas seda suurendada.


Müük

Kõige arusaadavam statistika enamustele ettevõtetele on müük. Siin on kaks kõige olulisemat küsimust, millele iga ettevõte peab vastuse leidma:

Kui suur on müük päevas/kuus/aastas?
Kui palju kasumit te selle pealt teenite?

Ei ole väga rasked numbrid arvutada, kuid kui palju müüki tuli reaalselt läbi teie internetiäri? Sageli on ka sellele üsna kerge vastata, tuleb vaid vaadata kui palju täpselt oli online  müüki (tellimine otse veebilehelt) või küsida klientidelt: "Kuidas te meid leidsite?". Kuid mõnikord on internetimüük ainult üks osa väga keerukast müügiprotsessist. Te võite teha kogu oma müügi müügipersonali abil, kuid kui paljud teie kliendid istusid enne seda kodus ja uurisid toote/teenuse infot teie kodulehelt?

Need on küsimused, millele on vaja leida vastus selleks, et hinnata, kui palju müüki on tehtud tänud sellele, et teil on olemas kodulehekülg, olgugi, et selle kaudu päris online müüki teha ei saa. Kui teie ettevõte müüb midagi online, on vastus lihtne. Kui te müüte kinnisvara või muud "personalset" toodet või teenust, peate küsima seda kliendilt personaalselt. Kummalgi juhul jõutakse konkreetsete numbriteni, mis aitab teie äri kasvatada.

Kasum

Igakuistest müüginumbritest saad lihtsalt välja arvutada kui suur oli konkreetse kuu kogumüük. Siis pead arvesse võtma müügikulud ja arvutama kasumi. Arvesta ainult otseseid müügikulusid ja mitte muid kulusid nagu üldkulud, investeeringud, jne. Internetis oleks see tavaliselt kulu ühe kliki kohta klikipõhistes tasulistes kampaaniates (PPC - Pay-Per-Click näiteks Google AdWords) või CPM (Cost Per Thousand - tasu tuhande kohta) banneri reklaamides, ja loomulikult, otsesed toote või teenuse omahinnakulud. Kui Sul on need numbrid käes, saad välja arvutada kasumi iga müügi pealt.

Külastatavus

Nüüd kus me teame, kui palju müüki meil kuus on ja kui palju kasumit me reaalselt selle pealt teenime, viskame pilgu sellele kui palju potensiaalseid kliente jalutab läbi meie virtuaalse kaupluse. Veebisaitide külastatavuse kohta on väga palju erinevaid statistilisi näitajaid: lehe kuvamised, klikid, päevased unikaalsed, kuised unikaalsed ja nii edasi. Millist peaks meie kasutama? Soovitame päevaseid unikaalseid.

Päevased unikaalsed mõõdavad kui palju unikaalseid külastajaid tuleb teie lehele ühe päeva jooksul. See tähendab seda, et ühtegi klienti ei loeta kaks korda, isegi kui ta külastas teie kodulehte mitmeid kordi viimase kahekümne nelja tunni jooksul. Seega, kui keegi külastas teie lehte näiteks esmaspäeval kolm korda ja teisipäeval seitse korda, siis see number näitab, et unikaalseid külastajaid oli kummalgi päeval ikkagi ainult üks.

Lehekuvamised näitavad mitu korda on lehte kuvatud (üldiselt loetakse sisse ka lehe refresh, lehe väskendamine F5ga). Lehekuvamist arvestatakse ka iga lehe kohta eraldi. Seega, kui keegi külastab teie kodulehte esmaspäeval neli korda ja kõikidel kordadel vaatab kaheksat lehte ning teisipäeval külastab kuus korda ja igal korral vaatab ainult kahte lehte, siis võib arvutada, et (4*8) + (6*2´) = 44 lehekuvamist kahe päeva jooksul kokku.

Need näitajad on üldiselt kättesaadavad serveril oleva statistikaprogrammi kaudu (sellest tuleb juttu ka edaspidistes artiklites). Meie klientide jaoks on kodulehtede statistilised andmed loodud AwStats tarkvara abil ja need on kättesaadavad kõikidele saidiomanikele. AwStats statistika aruannete mõistmiseks avaldame lähiajal ka spetsiaalse AwStats artikli eestikeelse tõlke.

Konversioon

Konversioon on mõõt, mis näitab, kui palju teie kodulehe külastajatest on ka reaalselt kliendiks üle kandunud. Üks meetod on mõõta, kui palju on kodulehel unikaalseid külastajaid ja kui palju reaalseid ostjaid, kuid võib olla ka teisi variante: külastajate hulk vs. uudiskirja lugejaks registreerunute arv; kui palju nendest läheb konkreetsele lehele; paljud neist saadavad teile emaili jne. Need kõik on konversiooni mõõdikud, kasuta suhet (müükide arv, registreerijad, emaili saataja jne) / (külastajad või unikaalsed).

Võtame näiteks, et meie saidil on järgmised statistilised näitajad:

Tehinguid (müük): 100 tk kuus
Tulu: 2500 eurot tehingu kohta
Keskmine kasum 1500 eurot tehingu kohta
Päevaseid unikaalseid: 12 000 kuus

Ülevalolevas näites on meil 100 tehingut (müüki) kuus ja 12000 päevast unikaalset kuus, mille konversiooni suhe on 100 / 12000 = 1:120 või 0.83%. Üldsegi mitte paha suhe, eriti veel asjade kohta, mis maksavad 2500.- tükk. Enamik turgudest sooviks suhet 1-2 %, kuid loomulikult on iga tööstusharu erinev.


Analüüs

Kasutades meie näites toodud numbreid (kasum € 1500 tehingult, tulu € 2500 tehingult), saame välja arvutada, kui "terve" meie online äri tegelikult on. Saja müügi kohta me teenime 250 000 eurot kuus ja sellest kasumit saame 150 000 eurot kuus. Analüüsi selles punktis me näeme nüüd, et on olemas kolm teed kuidas kodulehte tõhustada:

Tõsta kasumimarginaali
Tõsta konversiooni
Tõsta külastatavust

1. Kasumimarginaali tõstmine võib tähendada kulude kärpimist või hindade tõstmist, selles artiklis me kumbagi siiski ei kajasta.

2. Konversiooni suurendamine tähendab kodulehe kasutatavuse optimeerimist. Kasutatavus on üldiselt hea kodulehe kvaliteedi näitaja selle kohta, kui kerge on kodulehel navigeerida, leida üles õiget kohta, leida vajalikku infot jne. Kasutatavuse parandamisest tuleb ka edaspidi meie artiklites juttu.

3. Külastatavuse suurendamiseks on üldiselt kolm meetodit: lingivõrgustiku suurendamine, PPC kampaaniad (PayPerClik) ja otsingumootorite optimeerimine (SEO). Nendest tuleb eraldi ja põhjalikumalt juttu osas II, kus on teemaks linkimine, otsingumootorite märksõnad, otsingumootori positsioonid ja kuidas kasutada neid statistilisi näitajaid teie müügi suurendamiseks.



Algupärase artikli autor: Shawn Campbell
Tõlkinud ja täiendanud: Asko Berens, Elitec Group




Liitu uudiskirjaga
Teie nimi:
E-mail: